کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی
اشاره:
آقای دکتر صمد دربندی که از کارشناسان حوزه کشاورزی و منابع طبیعی و عضو هیئت علمی دانشگاه بوده و در عین حال مسئولیت نائب رئیسی کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی نیز بر عهده اوست، در گفت و گوی صمیمانه و اختصاصی به سئوالات خبرنگار ما پاسخ داده که مشروح آن را ذیلاً به کارشناسان فرهیخته و عزیز تقدیم می کنیم:
به عنوان اولین سئوال بفرمائید که اساساً فلسفه فعالیت کارشناسان رسمی دادگستری چیست؟
تصویب قانون کارشناسان رسمی دادگستری به سال 1317 بر می گردد و استقلال آن از دادگستری و شروع فعالیت کانون کارشناسان رسمی دادگستری در سال 1358 صورت گرفت. ما در عصری زندگی می کنیم که اصل تخصص بر آن حاکم است و طبعاً همه نمی توانند در امور مختلف متخصص باشند و باید از اهل فن استفاده شود.
پس با این حساب مضمون و ماهیت فعالیت کارشناسان رسمی دادگستری به یک معنی با موضوع تخصص گرایی ارتباط پیدا می کند، اگر ممکن باشد در این مورد بیشتر توضیح دهید.
ببینید، قاضی در دستگاه قضایی کشور از توانایی و اختیار مورد لزوم در بررسی، داوری و صدور حکم برخوردار است، ولی لاجرم متخصص در کلیه عرصه ها نیست و برای قضاوت دقیق و عادلانه ناچار است از رویکرد تخصصی و نظریه افراد صاحب صلاحیت یعنی کارشناسان استفاده نماید.
خیلی ها تصور می کنند کارشناس همان قاضی است، آیا می توان این تصور را درست تلقی کرد؟
وظیفه کارشناس رسمی دادگستری صرفاً ارائه نظریه بر اساس مدارک و مستندات است و تصمیم گیرنده نهایی قاضی می باشد، حتی قاضی می تواند نظریه کارشناس را کنار گذاشته و با علم خود نسبت به موضوع پرونده حکم صادر نماید.
نظریات کارشناسان رسمی دادگستری تا چه اندازه می تواند دقیق و عادلانه باشد؟
ما معتقدیم که کارشناسان رسمی دادگستری با استفاده از دانش تجربی و صلاحیت های تخصصی که از آن برخوردارند و نیز با وجدان آگاه و بیدار به بررسی دقیق موضوعات مختلف می پردازند و نظریه ای مبتنی بر موازین عدالت و انصاف ارائه می دهند، هر چند ممکن است اشتباهاتی نیز رخ دهد که نهایتاً با افزایش تعداد کارشناس در هیئت های کارشناسی این موضوع نیز قابل حل است.
اگر معیار نظریه کارشناسی همان باشد که گفته شد، پس کلیه کارشناسان مورد وثوق هستند و عملکرد آنان همواره مورد تائید قرار می گیرد.
بهترین متخصصین در رشته های مختلف از طریق آزمون های علمی و اخلاقی جذب کانون می گردند. همچنین در شریعت و اعتقادات ما اصل بر برائت و راستی است و عملکرد کارشناسان نیز بر این اساس مورد قضاوت قرار می گیرد و البته ایراد در نظام کارشناسی نیز مثل سایر نظام ها محتمل است و با طراحی و اجرای برنامه های مفید و کاربردی منجمله آموزش های مستمر تلاش می شود میزان اشتباهات کاهش پیدا کند.
به نظر جنابعالی کدام عوامل در افزایش میزان مقبولیت فعالیت کارشناسان رسمی دادگستری اثر بخش هستند؟
قطعاً حاکمیت یک سیستم قدرتمند و شفاف و نیز تدوین برنامه های فراگیر و نافذ در این زمینه می توانند موثر باشند و با کمال مسرت اعلام می کنم که در این راستا فعالیت های خوبی در کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی در حال انجام است.
اگر ممکن است به برخی از پارامترهای اساسی و اقدامات مورد لزوم جهت افزایش میزان رضایت مردم از فعالیت کارشناسی اشاره شود.
برای جلب رضایت مردم، نهاد ها و سازمان ها باید نظارت مستمر بر عملکرد کارشناسان رسمی دادگستری صورت بگیرد و تاثیر عنصر آموزش را هم نباید دستکم گرفت. خوشبختانه میزان رضایت از امور کارشناسی در سطح استان آذربایجان شرقی در حال افزایش است و اکثر ادارات و سازمان ها با اعتمادی که به کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی دارند امور کارشناسی خود را به این کانون محول می نمایند. همچنین لازم به توضیح است کلیه امور کارشناسی که از طریق کانون ارجاع می گردد پس از بررسی و تائید هیئت رئیسه گروه ها به متقاضی ابلاغ می شود.
موقعیت و جایگاه کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی را چگونه ارزیابی می نمائید؟
موقعیت و جایگاه کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی از لحاظ کمیت و کیفیت خدمات کارشناسی روز به روز بهتر شده و می توانیم ادعا کنیم که بزرگ ترین بدنه تخصصی کارشناسی در شمال غرب کشور متعلق به کانون استان آذربایجان شرقی است.
محوریت اصلی برنامه های کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی را اعلام فرمائید.
فعالیت کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی در زمینه های مختلف صورت می گیرد، ولی محوریت هیئت مدیره بر روی عدالت در ارجاع کار، ایجاد شفافیت، معرفی کارشناسان به ادارات و سازمان ها، توسعه امور رفاهی کارشناسان عزیز و بزرگوار و همچنین جذب کارشناس در رشته های جدید استوار است.
ارزیابی جنابعالی از عملکرد کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی چگونه است؟
اعضای هیئت مدیره، کارشناسان و کارکنان مجرب و متخصص کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی در حوزه های مختلف اعم از امور اداری، مالی، انفورماتیک، دادسرای انتظامی، دفتر ریاست، حراست و روابط عمومی در جهت ارائه خدمات رضایت بخش انصافاً تلاش های همه جانبه و قابل تقدیر داشته اند و اطمینان دارم که روند رو به بهبود ما در آینده باز هم تداوم خواهد یافت. همچنین هئیت مدیره این کانون از انتقادات و پیشنهادات کلیه محاکم قضایی، ارگان ها، ادارات و مردم در جهت ارتقای کانون و خدمات کارشناسی استقبال می نماید.