| امروز جمعه 21 دی 1403

نائب رئیس کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی مطرح کرد: برای آشنایی با نحوه اجرای قرارهای کارشناسی مرجع دیگری غیر از قانون کارشناسان رسمی دادگستری و قوانین جاری دادگستری وجود ندارد

کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی

نائب رئیس کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی مطرح کرد: برای آشنایی با نحوه اجرای قرارهای کارشناسی مرجع دیگری غیر از قانون کارشناسان رسمی دادگستری و قوانین جاری دادگستری وجود ندارد

برنامه اساسی و عدالت محورانه ما این است که با تامین حق الزحمه مورد لزوم در انجام کلیه امور کارشناسی در سطح منطقه از وجود کارشناسان رسمی دادگستری استفاده شود

دوره توجیهی نحوه اجرای قرار کارشناسی با همت واحد آموزش کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی و با هدف افزایش سطح علمی و مهارتی کارشناسان به صورت وبینار برگزار و مورد بهره برداری قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی، مهندس محمد ساسانی نائب رئیس کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی و مدرس این دوره آموزشی، به طور همه جانبه به تشریح نحوه اجرای قرار کارشناسی پرداخت.

 نائب رئیس کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی اهمیت مطالعه دقیق قانون کارشناسان رسمی دادگستری را با اهمیت دانست و گفت: برای آشنایی با نحوه اجرای قرارهای کارشناسی مرجع دیگری غیر از قانون کارشناسان رسمی دادگستری و قوانین جاری دادگستری وجود ندارد.

وی فلو چارت و مراحل مختلف فرآیند قرار کارشناسی را به شرح ذیل تبیین کرد:

1) ثبت نام در سامانه ثناو اخذ امضای مجازی در دفاتر خدمات قضایی و اخذ رمز غبور به سامانه ثنا.

2) اخذ ابلاغیه از سیستم.

3) مطالعه پرونده و صورت برداری دقیق از مدارک و مستندات و مندرجات پرونده و کپی از مدارک مورد نیاز.

4) تدقیق در مفاد قرار کارشناسی. البته مفاد قرار کارشناسی برای کارشناس حائز اهمیت بوده و کارشناس باید دقیقاً در چهار چوب قرار اظهار نظر نماید.

5) درک مفهوم قرار کارشناسی و امضای آخرین صفحه پرونده،

6) رفع ابهامات احتمالی در قرار کارشناسی از طریق انجام مشاوره با رئیس محترم دادگاه.

7) دقت لازم در مدت زمان تعیین شده برای انجام قرار کارشناسی و در صورت لزوم درخواست استمهال و موافقت ریاست دادگاه.

8) بازدید از محل مورد اختلاف و بررسی میدانی از طریق تهیه عکس، نمونه گیری و سایر اقدامات لازم برای کشف حقیقت. ( بازدید از محل در حضور طرفین دعوا جداً برای کارشناس لازم است)

9) نگارش گزارش.کارشناسان عزیز جهت ارائه نظرات کارشناسی در زمان تعیین شده توسط مقامات محترم قضایی باید تابع مقررات باشند تا هم از اطاله دادرسی پیشگیری شود و هم از ارتکاب تخلف بری باشند.

مدرس دوره توجیهی نحوه اجرای قرار کارشناسی توضیح داد: نظریه کارشناسی باید از طریق سیستم ثنا ارسال شود و دادگاه ارائه نظریه را به طور حضوری قبول نمی کند. همچنین اظهار نظر خارج از چهارچوب قرار کارشناسی تخلف انتظامی بوده و قابل پیگرد انتظامی می باشد.

وی به مفهوم تامین دلیل در قرارکارشناسی اشاره کرد و افزود: تامین دلیل در قرار کارشناسی مفهومش تجمیع دلایل و ثبت وضعیت موجود است و در انجام انواع قرارهای کارشناسی مربوط به تامین دلیل حضور خوانده الزامی نیست.

مهندس ساسانی قاضی دادگاه را تنها مرجع تعیین و ترفیع حق الزحمه کارشناسی دانست و اظهار داشت: بر اساس ماده 264 آئین دادرسی مدنی تعیین حق الزحمه کارشناسی بر عهده قاضی است و مقام قضایی در واقع تنها مرجع تعیین و ترفیع حق الزحمه کارشناسی محسوب می شود. 

وی افزود: بهتر است مثل روال سال های ماضی قرار کارشناسی به طور دقیق و منجّز اعلام شود و طرح موضوع به صورت کلان کافی نیست. همچنین جهت پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی در موضوع ابلاغ قرار کارشناسی باید به حوزه جغرافیایی کارشناسان در مناطق مختلف توجه شود.

نائب رئیس کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی توجه به صلاحیت ها را با اهمیت دانست و گفت: کارشناسان باید در حدود صلاحیت کارشناسی خود اظهار نظر نمایند. تا موقعی که کارشناس نظریه را در سربرگ خود می نویسد دیگر خبره تلقی نخواهد شد، ولی حسب دستور قاضی می تواند به عنوان خبره نیز اظهار نظر نماید.

وی افزود: بررسی صلاحیت ها به صورت حضوری مطلوب تر است و می توان از طریق سیستم نیز احراز صلاحیت کرد. مشکل اساسی در این زمینه تاخیر در تعیین شیوه نامه ها و صلاحیت هاست که جهت رفع آن، هماهنگی های لازم با شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری انجام خواهد شد.

مدرس دوره توجیهی نحوه اجرای قرار کارشناسی بر لزوم استفاده از کارشناسان رسمی دادگستری در انجام قرارهای کارشناسی تاکید کرد و گفت: با وجود کارشناسان رسمی دادگستری استفاده از خبره ها و نیز کارشناسان ماده 27 جهت اجرای قرارهای کارشناسی پذیرفتنی نیست.

وی از افرایش حجم کارشناسی های معاضدتی انتقاد کرد و افزود: کارشناسان رسمی دادگستری در قبال عدم بضاعت برخی از متقاضیان امور کارشناسی دارای مسئولیت اجتماعی هستند، ولی باید حجم این قبیل قرارها متعارف بوده و موضوع عدم بضاعت اقتصادی نیز توسط روسای محترم دادگستری ها احراز شود.

مهندس ساسانی به شیوه فعالیت هیئت های کارشناسی اشاره کرد و گفت: در صورت عدم هماهنگی؛ حضور کلیه اعضای هیئت کارشناسی در فرآیند رسیدگی الزامی است، ولی عدم حضور برخی از اعضای هیئت کارشناسی در صورت وجود هماهنگی و عدم ایراد گیری توسط قاضی بلامانع است.

وی موضوع قرار افراز را نیز تشریح کرد و افزود: قرار افراز توسط قاضی مشخص می شود و کارشناس باید قرار را اجرا کند، ولی اگر در قرار علاوه بر قیمت گذاری، مدارک و مستندات دیگر جهت تنویر دادگاه درخواست شده باشد، در آن صورت امکان ورود کارشناس به موضوع وجود خواهد داشت.

نائب رئیس کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی تصریح کرد: برنامه اساسی و عدالت محورانه ما این است که با تامین حق الزحمه مورد لزوم در انجام کلیه امور کارشناسی در سطح منطقه از وجود کارشناسان رسمی دادگستری استفاده شود.

گفتنی است در دوره توجیهی نحوه اجرای قرار کارشناسی که بیش از 120 نفر از کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی حضور داشتند، به سئوالات متعدد و تخصصی شرکت کنندگان پاسخ های لازم ارائه شد.

 



ارسال دیدگاه

کلیه حقوق برای کانون کارشناسان آذربایجان شرقی محفوظ است