کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی
• مهندس میر رسول ساداتی: کلیه وزارتخانهها، مؤسسات دولتی، شرکت هایدولتی، نهادهای عمومی غيردولتی و ساير دستگاه های دولتی در تمامی مواردی که رجوع به کارشناسی لازم باشد به استثنای موارد خاص بايد از وجود کارشناسان رسمی استفاده نمايند
دوره آموزشی قانون کارشناسان رسمی دادگستری با برنامه ریزی و اقدام واحد آموزش کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی و با هدف بهبود سطح مهارت علمی و فنی کارشناسان در سالن شهریار دانشگاه آزاد اسلامی تبریز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی، مهندس میر رسول ساداتی مدرس این دوره آموزشی اظهار داشت: یکی از اهداف اساسی کانون های کارشناسان رسمی دادگستری در واقع تعالی علمی و تجربی کارشناسان است.
وی کارشناسی را مفهومی دیرینه و در عین حال پویا و مستمر دانست و افزود: کارشناسی امری پویاست و پیوسته در حال تغییر و بهبود و کارشناسان رسمی دادگستری به عنوان نیروهای ممتاز اجتماعی باید از دانش خود در جهت بهینه سازی شرایط موجود استفاده کنند.
مدرس دوره آموزشی با ارائه تاریخچه شکل گیری کانون کارشناسان رسمی دادگستری، به طور ملموس و کابردی مواد مختلف موجود در قانون کارشناسان رسمی دادگستری را جهت بهره برداری کارشناسان تشریح کرد.
وی افزود: کارشناسان رسمی دادگستری باید از وثاقت و سایر شرایط ماده 15 قانون کارشناسان رسمی دادگستری برخوردار باشند. هر گونه اطاله در بررسی صلاحیت کارشناسان پذیرفته شده مطلوبیت ندارد و نتایج بررسی ها حداکثر باید در ظرف مدت دو ماه اعلام شود.
مهندس میر رسول ساداتی ادامه داد: کلیه وزارتخانهها، مؤسسات دولتی، شرکت هایدولتی، نهادهای عمومی غيردولتی و ساير دستگاه های دولتی در تمامی مواردی که رجوع به کارشناسی لازم باشد به استثنای موارد خاص بايد از وجود کارشناسان رسمی استفاده نمايند.
وی افزود: بر اساس ماده 19 اظهار نظر کارشناسی بـايد مستدل و صريح باشد. کارشناس رسمی موظف است در حدود صلاحيت خود نظر کارشناسی را به طور کتبـی و در مهـلت مقرر به مراجع ذیربط تسليم و نسخهای از آن را تا مدت حداقل پنج سال بعد از تاريخ تسليم نگهداری نمايد.
مدرس دوره آموزشی اعلام داشت: نظارت مستمر بر عمکرد کارشناسان امری اجتناب ناپذیر است و بر اساس مواد 22 و 25 قانون به تخلفات انتظامی کارشناسان رسمی دادگستری در مراجع ذیصلاح رسیدگی صورت می گیرد.
وی افزود: بر اساس ماده 26 قانون، تخلفات و مجازات های انتظامی کارشناسان رسمی دادگستری به قرار ذيل است:
الف - تخلفات:
1 - عدم حضور در مراجع صالحه در وقت مقرر بدون عذر موجه.
2 - توسل به معاذيری که خلاف بودن آنها بعداً ثابت شود.
3 - مسامحه و سهلانگاری در اظهارنظر، هر چند مؤثر در تصميمات مراجع صلاحيت دار باشد يا نباشد.
4 - تسليـم اسناد و مدارک به اشخاصی که قانوناً حق دريافت آن را ندارند و يا امتناع از تسليم آنها به اشخاصی که حق دريافت دارند.
5 - سوء رفتار و اعمال خلاف شئونات شغلی.
6 - نقض قوانين و مقررات در اظهارنظر کارشناسی.
7- انجام کارشناسی و اظهارنظر با وجود جهات رد قانونی.
8 - انجام کارشناسی و اظهارنظر در اموری که خارج از صلاحيت کارشناس است.
9 - انجام کارشناسی و اظهارنظر برخلاف واقع و تبانی.
10 - انجام کارشناسی و اظهارنظر با پروانهای که اعتبار آن منقضی شده باشد.
11 - افشاء اسرار و اسناد محرمانه.
12 - اخذ وجه يا مال يا قبول خدمت مازاد بر تعرفه دستمزد و هزينه مقرر در قوانين يا دستورات مراجع صلاحيتدار.
13 - انجام کارشناسی و اظهارنظر در زمان تعليق، محروميت از حقوق اجتماعی و يا اثبات فقدان شرايط موضوع ماده (15) اين قانون.
ب – مجازات ها به ترتيب درجه شامل توبیخ با درج در پرونده کارشناسی، محدود کردن اختیارات فنی کارشناس رسمی، محرومیت از اشتغال به امر کارشناسی و محرومیت دائم از اشتغال به امر کارشناسی رسمی خواهد بود.
مدرس دوره آموزشی بیان کرد: کارشناسان شاغل بر اساس ماده 33 قانون نمیتوانند در امورمستلزم امر کارشناسی رسمی که مربوط به دستگاه متبوع آنهاست به عنوان کارشناس رسمی مداخله و اظهار نظر کنند مگر اينکه در آن رشته کارشناس رسمی ديگری وجود نداشته و يا مرضی الطرفين باشند.
وی افزود: در هر يک از رشتههای کارشناسی که اظهارنظر کارشناس رسمی نسبت به موضوع ارجاع شده لزوماً محتاج به کسب اطلاعات است دستگاه يا دستگاه های مورد نظر موظف به در اختيار گذاشتن اطلاعات مورد نياز برای اظهارنظر کارشناسی رسمی ميباشند.
مدرس دوره آموزشی همچنین تصریح کرد: به کارشناسان رسمی دادگستری توصیه می گردد بر اساس صلاحیت های تعیینی فعالیت نمایند. همچنین نظریه کارشناسی باید مستند بوده و کارشناس نباید به حوزه قضاوت ورود داشته باشد.
مهندس رحمان صفری رئیس واحد آموزش کانون کارشناسان رسمی دادگستری در ابتدای دوره آموزشی قانون کارشناسان رسمی دادگستری با بیان موضوع آموزش و تاثیر آن در فعالیت های کارشناسی، کلیه کارشناسان را به حضور منظم و مشتاقانه در دوره های آموزشی توصیه کرد.
شایان ذکر است که بر اساس اعلام واحد آموزش کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی در دوره آموزشی قانون کارشناسان رسمی دادگستری بیش از 200 نفر از کارشناسان رشته های مختلف شرکت کرده بودند.