کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی
• مهندس اکبر قرار خسروشاهی: اگر دستورات قضایی موجود در پرونده ها مبهم و یا دارای اشکال است و یا دادخواست تقدیمی خواهان با وضعیت محل و یا نقشه ها و اسناد مطابقت ندارد و یا قسمتی از قرار با صلاحیت فنی شما سازگار نیست، حتماً موضوع با مراجع قضایی مطرح شود
دوره آموزشی چگونگی حفظ و نگهداری سوابق کارشناسی و نحوه دسترسی سریع به گزارشات و سوابق در بایگانی با همت واحد آموزش کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی و با هدف بهبود سطح مهارت علمی و فنی کارشناسان در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی، مهندس اکبر قرار خسروشاهی مدرس این دوره آموزشی اظهار داشت: بر اساس وصیت حضرت علی(ع)، نظم در تفکر، نظم در رفتار و نظم در عمل باید مورد توجه کارشناسان رسمی دادگستری قرار بگیرد.
عضو هیئت مدیره کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی اظهار نمود: ایجاد بانک اطلاعاتی برای کارشناسی اهمیت ویژه داشته و کارشناس بی اطلاع از قوانین و مقررات رشته کارشناسی همانند راننده بی اطلاع از قوانین راهنمایی و رانندگی است.
وی افزود: مطالعه آئین های دادرسی مدنی و کیفری، امور اراضی، قوانین چک، اصلاحات ارضی، امور ثبتی، شهرداری ها، امور حسبی، اراضی ملی و موات، روابط مالک و مستاجر، مالیات های مستقیم، هیئت های هفت نفره واگذاری زمین و سایر قوانین مرتبط با امور کارشناسی ضروری است.
مهندس قرار خسروشاهی ادامه داد: اگر دستورات قضایی موجود در پرونده ها مبهم و یا دارای اشکال است و یا دادخواست تقدیمی خواهان با وضعیت محل و یا نقشه ها و اسناد مطابقت ندارد و یا قسمتی از قرار با صلاحیت فنی شما سازگار نیست، حتماً موضوع با مراجع قضایی مطرح شود.
وی افزود: بر اساس ماده 19 قانون کارشناسان رسمی دادگستری سوابق نظریه کارشناسی باید به مدت 5 سال نگهداری گردد و بر اساس ماده 48 آئین نامه اجرایی قانون کارشناسان رسمی دادگستری هیئت مدیره می تواند گزارشات را مطالبه و به لحاظ کیفی مورد ارزیابی قرار دهد.
مدرس دوره آموزشی مذکور تشریح کرد: سوابق کارشناسی همانا اسناد مالکیت، نقشه های ترسیمی از محل، گزارشات کارشناسی سابق الصدور با ماهیت حقوقی و کیفری و تامین دلیل، صورتجلسات بازجویی اشخاص و اقرار نامه ها و یا رضایت نامه های ثبتی و دست نویس مرتبط با پرونده را شامل می شود.
وی افزود: برخی دیگر از سوابق کارشناس عبارتند از دفترچه های کشاورزی و باغبانی صادره از واحد های وزارت جهاد کشاورزی، پروانه های بهره برداری دارای اعتبار و یا بدون تمدید، مجوز های تغییر کاربری و نیز پروانه های احداث ابنیه.
خزانه دار کانون یاد آور شد: استشهادیه های مختلف، برخی از فاکتورهای خرید و فروش، برگ باسکول های مربوط به سیلو ها و سردخانه ها و نیز اسناد مربوط به هزینه های حمل را نیز می توان به عنوان سوابق کارشناسی لحاظ کرد.
وی افزود: بخش دیگری از سوابق کارشناس نیز می تواند شامل پروانه های صادره از ادارات صمت، لوایح کتبی طرفین پرونده و یا وکلای آنها، نتایج استعلامات از مراجع مختلف، گواهی حصر وراثت، صورتجلسات توقیف اموال منقول و املاک، فاکتورهای خرید و دستورات قضایی باشد.
مهندس قرار خسروشاهی در ادامه به ضرورت تهیه فایل کامپیوتری از پرونده های قضایی اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی فایل های PDF و یا JPG از پرونده های قضایی تهیه می شود که در مواردی نیاز به چاپ آنها ضرورت پیدا می کند.
وی افزود: کارشناسان پس از انجام بررسی لازم و تحریر نظریه کارشناسی، فایل مربوطه را در محل مشخص و با نام معین ذخیره نمایند. در صورت فقدان امکان تایپ با کمک گرفتن از موسسات تخصصی توسط کارشناس فایل مربوطه باید در فلش مموری مخصوص ذخیره و نگهداری شود.
مدرس دوره آموزشی خاطر نشان ساخت: بازخوانی و ویرایش فنی و ادبی نظریه کارشناسی و رفع اشکالات احتمالی در سیستم ثنا اهمیت دارد ، چرا که نظریه از طریق سیستم ثنا به مراجع ذیربط ارسال می شود.
وی به نحوه نگهداری سوابق اشاره کرد و افزود: سوابق به دو صورت نیاز به نگهداری دارند: اول نگه داری فیزیکی پرونده و دوم نگه داری فایل کامپیوتری مربوطه. در خصوص نگه داری فیزیکی پرونده به نظر می رسد پوشه مقوایی و یا کاورهای پلاستیکی برای بایگانی مناسب خواهد بود.
مهندس قرار خسروشاهی توضیح داد: نگهداری فیزیکی پرونده ها نیازمند تهیه زونکن و یا پوشه های بنددار و نیز دفتر راهنما با عناوین مختلف اعم از سال مربوطه، نام شعبه، شماره بایگانی پرونده، اسامی طرفین پرونده، شرح مختصر موضوع و در صورت لزوم اسامی اعضای هیئت کارشناسی است.
وی افزود: در خصوص ذخیره فایل کامپیوتری پرونده لازم است کلیه اطلاعات اعم از فایل های WORD و PDF و تصاویر و نقشه ها در پوشه مشخص و قابل شناسایی برای جستجو گر ذخیر شود. همچنین ایجاد فایل پشتیبان در خارج از محیط کامپیوتر برای احتیاط ضرورت دارد.
مدرس دوره آموزشی در خاتمه تصریح کرد: طبق قانون، نگهداری سوابق پرونده ها تا 5 سال ضرورت دارد، ولی حفظ سوابق کارشناسی به مدت بیشتر نیز کاملاً محتاطانه بوده و در عین حال از جمیع جهات مطلوب خواهد بود.
گفتنی است بر اساس اعلام واحد آموزش کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان آذربایجان شرقی در دوره آموزشی چگونگی حفظ و نگهداری سوابق کارشناسی و نحوه دسترسی سریع به گزارشان و سوابق در بایگانی بیش از 200 نفر از کارشناسان رشته های مختلف شرکت کرده بودند.